Helaas kunnen paarden te maken krijgen met een nare ontsteking bij hun hoeven. Hoefbevangen is geen onbekende term voor iedereen die voor zijn hobby met paarden bezig is. Deze ontsteking veroorzaakt een nare situatie voor het paard. Dat wil je als dierenliefhebber uiteraard voorkomen of zo snel mogelijk verhelpen. Ben je nog niet bekend met hoefbevangen of wil je graag weten wat jij aan deze vervelende ontsteking kan doen? Wees gerust! Hier kom je alles te weten wat van belang is voor jou als paardenverzorger.
Hoefbevangen – vervelende ontsteking
Voor iedereen die nog onbekend is met het fenomeen, zullen we eerst hoefbevangenheid toelichten. Hoefbevangenheid is een nare ontsteking die bij paarden voorkomt tussen de hoefwand en het hoefbeen. Regelmatig ontstaat deze ontsteking als gevolg van een stoornis in de stofwisseling van het dier. Dit betekent met andere woorden dat hoefbevangen kan ontstaan als het dier problemen heeft met het verwerken van de voeding. Hierdoor kan je concluderen dat goede voeding deze ontsteking tot zekere hoogte kan voorkomen.
Herkenbare symptomen
Deze ontsteking kan door verschillende oorzaken tot stand komen. Zo kan hoefbevangen ontstaan door een insulineresistentie of obesitas. Een andere voorkomende oorzaak is problemen met de stofwisseling door slechte voeding. Er is sprake van hoefbevangen als de ontsteking plaatsvindt bij de hoeven van een paard. In dat geval kan er zwelling ontstaan in dat gebied. Het paard kan door de zwelling en de vloeistof vreemd gaan lopen. Dit is voor paardeneigenaren dus een herkenbaar symptoom.
Zodra een paard vreemd gaat lopen, kan er iets mis zijn. Kreupelheid is met andere woorden een herkenbaar symptoom van hoefbevangen. In het ergste geval kunnen de lamellen van de hoef bij deze ontsteking ernstig beschadigen en mogelijk zelfs losraken. Dat is erg pijnlijk voor het dier. Hierdoor zal een paard kreupel gaan lopen. Daarnaast is deze ontsteking ook te herkennen aan de hoeven. Bij hoefbevangen kunnen de hoeven er wat dik uitzien en enigszins warm aanvoelen.
Cruciale rol van goede voeding
Zoals eerder vermeld kan goede voeding hoefbevangen voorkomen of in het ergste geval het herstel ervan bevorderen. Goede voeding kan namelijk bijdragen aan een gezonde darmflora. Bovendien kan het voedsel jouw paard van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorzien. Net als mensen hebben paarden bepaalde stoffen hard nodig. Als jouw paard gezonde en goede voeding krijgt, dan zal het dier hoogstwaarschijnlijk geen problemen krijgen met de stofwisseling. Daardoor zal de kans op hoefbevangen kleiner zijn. Uiteraard kunnen er uitzonderingen zijn.
Comments by Jose